Certificat energetic

certificat-energetic.png
Din anul 2020, exclusiv toate clădirile vor fi nevoite si e important să detina un consum energetic ce ar fi cazul sa ajunga undeva aproape de zero, chiar in anumite cazuri sa fie zero, in ceea ce priveste pierderea de energie.
Noua lege care a fost adoptata in acest sens, impune obligativitatea de a fi afişate certificatele pe clădiri , pe acelea care se afla în proprietatea lor sau in administrarea care se face de autorităţile publice, sau de catre instituţiile care prestează aceste servicii publice care au avand suprafaţă utilă ce depaseste 500 de metri pătraţi.

Incepand din luna iulie a anumlui 2015, apare obligativitatea de a se aplica şi la clădiri tipului de certificat , cat si la cladirile care ocupa suprafaţă utilă cava mai mare de circa 250 de metri pătraţi.

Legea impune in acelasi timp si obligativitatea de a analiza introducerea sistemelor alternative care privesc acea energie care se obtine din niste surse care sunt regenerabile, atunci cand se construiesc clădirile noi, dar şi în cazul in care se fac renovări majore la clădirile ce sunt deja construite.
Investitorii şi deasemeni proiectanţii, important este sa poata sa ia măsurile ce sunt considerate a fi necesare chiar de la 31 decembrie, in 2020 si la clădirile care sunt nou construite ce vor detine un consum energetic ce va fi foarte aproape sau chiar egal cu zero.

Paşii ce in mod normal e important sa se urmareasca de catre proprietarii clădirilor pentru obţinerea acestui certificat energetic de performanta din punctul acesta de vedere, au fost descrisi in multe articole ce au aceasi tema.

Certificatul performanţei energetice , daca e sa discutam din acel punct de vedere al energiei, poate sa fie eliberat de un auditorul energetic al clădirilor, incepand de la acle moment al solicitarii ce se face de investitor, de proprietarul sau administratorului clădiri in discutie sau de unităţile de clădire.

Un auditor energetic poate sa detina acel drept ce a fost stabilit pe baza atestatului primit de Ministerul Dezvoltării Regionale cat si al Administraţiei Publice, in privinta realizarii unui audit energetic in privinta clădirilor sau al unităţilor clădirilor, de o întocmirea a unui astfel de certificat de performanţă energetică iar la acesta se adauga un raport intocmit de auditul energetic.
Acseta isi desfăşoara intreaga activitate ca si persoană fizică autorizată , poate insa sa fie si angajatul unor persoane juridice ce presteaz astfel de servicii.

Până la data de 8 iulie din 2013 s-au atestat conform raportarilor circa 1.300 pana la cel mult 1.400 de auditori energetici, asa cum reiese din datele care au fost furnizate in cadrul site-ului autorizat in acest sens de Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice. Marea majoritate dintre auditorii energetici au fost atestaţi în Bucureşti, adica circa 400, dar sunt autorizati şi in cadrul judeţelor Timiş, acolo unde se gasesc in jur de 128, in Iaşi unde se gasesc 6o, sau la Cluj unde sunt 56 autorizati, in judetul Constanţa unde sunt 57, sau la Braşov unde sunt 53, ca si in Dolj , in Bihor si in diverse alte orase unde au fost autorizati circa 40.

Solicitantul acestui tip de certificat energetic, e important ca mai intai sa se adreseze auditorului energetic ce a fost atestat in domeniu, încheind un contract specific pentru a presta astfel de servicii.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Ambalaje de carton cu Prodamco.ro

Cat timp nu ai pierdut intrand din magazin in magazin pentru a gasi o amarata de cutie sa trimiti un pachet sau gandeste-te numai cata bataie de cap ai avut cand trebuia sa impachetezi un cadou, iar dimensiunile cutiilor pe care le-ai... Continue →