Chitara de la Muzicastore.ro

chitara.jpg
Chitara ori ghitara asa cum este denumita in studiile de specialittae este considerat a fi un instrument muzical care are anumite coarde care pentru a emite sunete, sunt ciupite.

Ea este un instrument cu gât lung si care este delimitat prin taste, și cu o cutie de rezonanță care are ambe fețe, plane.

În lateralul instrumentului, se formează acei umeri caracteristici, care sunt rotunzi si au rolul de a da corpului forma specifica cifrei 8.

Acordajul standard se face în cvarte perfecte, de la aceasta regula fiind acceptata o singură excepție. Chitara , ca si forma, aduce cu instrumentele care fac parte din familia violei cum ar fi viola da gamba, violona si altele de acelasi tip.

Chitara poate sa joace un important rol în multe genuri muzicale care aparțin chiar si folclorului insa mai ales muzicii de consum. Aici se pot enumera genuri ca muzica blues, flamenco, rock, country, folk, , jazz, pop, etc.

Conform practicii contemporane a fost inclusa chitara care are in componenta șase corzi adica cea acustică, mai rar electrică, în muzica cultă respectiv in repertoriul care este specific si cântat cu chitară clasică , cu corzi fabricate din nailon, in muzica veche, cea care e renascentistă ori barocă, îar in lipsa unui instrument cae sa fie considerat mai potrivit, se poate execute la chitarele care au corzi de oțel, si muzica contemporană poate sa se executa la ambele, tinandu-se insa cont de indicațiile care se gasesc in partitură.

La chitară poate sa se interpreteze folosindu-se in mod exceptional proprietatea acustică pe care o are inclusiv corpului chitarei, cel care de regula propagă undele sonore care se creaza la vibrația prin ciupire a corzilor, sau utilizandu-se un amplificator care modeleaza si crește în intensitate, în funcție de ce preferințe are chitaristul, semnalul care este captat de catre dozele electromagnetice care sunt montate aprope de corzi.

Construcția chitarei

Din componenta unei chitare fac parte: capul, prăgușul, surubul de acordare, tasta sau bara dupa cum mai este enumita, tijă de susținere, marcajul, gâtul chitarii, butucul, corpul, dozele electromagnetice, potențiometrele, cordarul, placă de protecție, spatele, tabla de rezonanță, eclisă, rozeta, corzile, călușul, tastiera.

Chitarele pot sa fie folosite de instrumentiștii care sunt dreptaci, dar si de cei stângaci. În mod normal, un chitarist isi folosește aceeasi mâna pentru a canta la chitara, cu care scrie.

Degetele de la cealalta mâna apăsa corzile direct pe taste, fie pe rând fie simultan, pentru a se obtine acordurile, activitate care implică un alt tip al coordonarii, facuta de catre creier. www.muzicastore.ro

Acest raționamentul este valabil in cazul tuturor instrumentelor cordofone care au tastieră, cum ar fi instrumentele din familia viorilor, cele din familia violei, al lăutei si altele, cu singura diferență ca la instrumentele cu arcuș, se face un set diferit de gesturi cu mâna care va pune in miscare corzile.

Capul chitarii

Capul in cazul chitarilor este pozitionat la extremitatea cea mai indepărtată de instrumentist, el fiind dotat cu acele chei care rotinsu-se , măresc sau micșorează tensiunea ce se aplica asupra corzilor elastice, cu scopul de a acorda instrumentului.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Servicii funerare 1 Decembrie – avantaje si devazantaje

Atunci cand va hotarati sa apelati la servicii funerare 1 Decembrie trebuie sa fiti constienti ca veti avea atat avantaje cat si mici dezavantaje, insa totul depinde de preferintele dumneavoastra. Sa aruncam o privire mai atenta pentru a... Continue →