Cultivatoare - echipamente de baza in agricultura
Pentru a sapa solul, in lucrarile agricole sunt folosite niste echipamente speciale care se numesc cultivatoare. De obicei sunt actionate de alte masini agricole, adica de tractoare, de care sunt legate, fie in trei puncte, fie prin intermediul unei bare de tractare. De obicei, sunt folosite in lucrarile dinaintea intrarii plugului, avand mai multe functii, cum ar fi eliminarea si distrugerea buruienilor, fertilizarea solului sau insamantarea lui.
Ca aspect si functionalitate, sunt foarte asemanatoare cu grapele, insa cultivatoarele penetreaza la adancimi mari sectionand solul in bulgari de pamant in vederea pregatirii patului germinativ, in timp ce grapele vin dupa ele, fiind folosite pentru o faramitare mai fina a bulgarilor.
Cultivatoare - scurt istoric
Inainte ca acestea sa existe, solul era despicat cu ajutorul sapelor si al harletelor, aceasta metoda dificila fiind ameliorata prin aparitia grapelor, care, pentru a fi mai usor de tras, au fost proiectate intr-o forma triunghiulara, aceste unelte primitive functionand mult timp, pana in 1850, cand a aparut primul cultivator tras de cai. Acesta era folosit cel mai mult in gradinarit si la cultivarea porumbului, care era o cultura tipica a acelor vremi. Cultivatorul tras de un singur cal avea cinci dinti cu care spinteca pamantul, iar in 1856 a fost patentat modelul tras de doi cai.
Pe masura ce agricultura se dezvolta din ce in ce mai mult, producatorii acestor utilaje le-au imbunatatit continuu, fabricand cultivatoare la un rand sau la doua randuri, perioada in care a fost implementat conceptul de plantare a semintelor pe rand, care a luat locul imprastierii aleatorii.
Primele cultivatoare actionate de tractor
In secolul XVIII, acest echipament era o adevarata revolutie tehnologica in domeniu, ducand la o dezvoltare a agriculturii fara precedent. A urmat o perioada in care imbunatatirea lui a cunoscut doar mici variatii, insa dupa 1940, locul animalelor de tractiune a fost ocupat de tractoare. Din 1950, tractorul cu roti hidraulice actiona cultivatoare care puteau lucra la diferite adancimi, in functie de necesitati, iar modelele de dinti au fost diversificate pentru a putea fi utilizate la diferite aplicatii asupra solului.
Diversitatea modelelor de cultivatoare
Utilitatea lor in ziua de astazi este indiscutabila, mai ales acum cand se tinde spre o agricultura intensiva in toate partile lumii. Oamenii nici nu-si mai pot imagina cum ar fi muncile agricole fara ajutorul acestor echipamente atat de performante, practic, la nevoile actuale, agricultura aproape ca nu ar mai exista, daca ar disparea dintr-o data aceste cultivatoare. Domeniul lor de actiune este foarte vast si sunt folosite in cultura tuturor plantelor. Ele au inlocuit total, sau aproape total, munca imensa si extrem de dificila pe care o faceau stramosii nostri, spargand solul cu sapa si harletul.Mai multe detalii vezi pe : www.Tractorul.ro
Atat la lucrarile de primavara cat si la cele de toamna, campurile sunt prelucrate de aceste cultivatoare, care se gasesc acum intr-o gama extrem de diversificata, de dimensiuni diferite, potrivite pentru campiile intinse, dar si pentru terenurile restranse din micile ferme sau gospodarii personale. Modelele mici sunt accesibile ca pret, prin urmare multe persoane care au in gospodaria lor o gradina, chiar si de dimensiuni reduse, le achizitioneaza.