Foraje puturi si ce inseamna ele

foraje-puturi.jpg
Forajele de puturi sunt, la baza, procedura de a sapa o groapa intr-un teren pentru a putea beneficia de resursele naturale pe care acesta le ofera, cum ar fi apa potabila, apa sarata, petrolul sau gazele naturale. Forajele de puturi ajuta insa si la testarea si analiza acestor resurse pentru a oferi mai multe detalii despre terenul in discutie.

Traditional, forajele de puturi aveau ca produs final fantanile din zonele rurale, utilizate pentru a avea acces in gospodarie la apa potabila si pentru adaparea animalelor. Forajele de puturi erau doar simple gropi in pamant, pietruite si conectate la un recipient care, actionat manual, extragea apa subterana si o aducea la suprafata (vestita ciutura/galeata cu roata, sau parghie). Astazi insa beneficiem de utilaje industriale care ne pot fora puturi pentru diverse debite si pompe ce aduc apa la suprafata, fara sa mai fie nevoie de actiunea manuala.

Terenul pentru foraje puturi

Achizitia unui teren de forare trebuie facuta cu mare atentie intru cat, uneori, comerciantii nu sunt foarte sinceri in ceea ce priveste indicii in care acesta se incadreaza. Un prim pas este sa va asigurati ca terenul ce urmeaza sa fie forat contine destul apa subterana pentru debitul pe care doriti sa il obtineti.

Calitatea apei este apoi cel de-al doilea indice de importanta maxima. Aceasta trebuie sa se incadreze in normele pentru apa potabila forata, altfel, investitia dumneavoastra in foraje puturi nu va fi rentabila. Apelati la un specialist care sa execute studiile geotehnice si, la achizitionarea terenului, aveti in vedere urmatoarele:

-Adancimea necesara pentru a obtine debitul dorit;
-Ce alte resurse, care pot influenta calitatea apei, sunt in zona ( sulf, gaze naturale);
-Obtineti informatii despre forajele de puturi apropiate. Acestea pot fi de un real folos si o mare economie de timp;

Foraje puturi si aspectele tehnice

Adancimea de foraje puturi este primul factor ce caracterizeaza acest produs. In general, intalnim foraje puturi de suprafata, aproximativ 30 de metrii, pentru locuintele unifamiliale, dar, adancimea poate atinge chiar si 50 de metrii, pentru forajele de puturi industriale. La polul opus, pentru apa din patul de piatra, se pot folosi si foraje puturi cu adancimi reduse (12 metrii). Acest ultim exemplu este eficient din punctul de vedere al diametrului folosit- doar 10-20 de centimetrii.

Foraje puturi si apa curata

Produsul final dupa forare trebuie sa fie, desigur, apa curata, rece, ce satisface investitia dumneavoastra. Daca ati urmat toti pasii pentru foraje puturi trebuie sa mai aveti in vedere doar testarea apei, de doua ori pe an, pentru a va asigura ca forajul functioneaza. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati cand vine vorba de testarea apei:

-apa trebuie colectata intr-un recipient conform, ce nu este contaminat si care contine un agent de stabilizare;
-apa trebuie sa fie lasata sa curga la robinet cel putin 2-3 minute inainte de colectarea mostrei;
-filtrele trebuie inlaturate;
-refrigerati mostra doua zile;
-trimiteti mostra la analize;
-asigurati-va ca fantana/putul nu infecteaza panza freatica;

Mai multe detalii vezi pe site-ul : www.Puturiapa-hidrogeofor.ro

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Ambalaje de carton cu Prodamco.ro

Cat timp nu ai pierdut intrand din magazin in magazin pentru a gasi o amarata de cutie sa trimiti un pachet sau gandeste-te numai cata bataie de cap ai avut cand trebuia sa impachetezi un cadou, iar dimensiunile cutiilor pe care le-ai... Continue →