Majorare capital cu Expert Advisor

majorare-capital.jpg
Necesitatea de a majora capitalul social al unei societăţii comerciale poate sa aiba multiple cauze, cum ar fi dificultăţile financiare sau extinderea obiectului de activitate care poate sa insemne extindere teritorială a respectivei societăţi, achiziţionarea de utilaje, instalaţii, tehnologii, fuziunea ori divizarea societăţii, precum si alte cauze.

Majorarea capitalului social poate sa fie impusă inclusiv de reglementările legale atunci cand , printr-o hotărâre data de Guvern, este modificat plafonul minim pe care-l poate avea capitalul social , conform articolului 10 din Legea nr. 31/1990.

Condiţiile speciale pentru majorarea capitalului social

Specialistii mentioneaza ca majorarea capitalului este reglementata si supusă anumitor condiţii generale si specifice privind modificarea actului constitutiv respectiv existenţa unei hotărâri a adunării asociaţilor ori, , după caz, o decizie a consiliului de administraţie sau a directoratului si întocmirea actului modificator, conform cerintelor legislatiei si înregistrarea la Registrul Comerţului ca şi publicarea în Monitorul Oficial.

In privinta condiţiile speciale prevazute pentru majorarea capitalului social , ele sunt reglementate in baza articolului nr. 110, 112 şi 115 din Legea cu nr. 31/1990.

In prevederile mentionate la art. 115 al Legii nr. 31/1990, hotărârea de a majora capitalul social al unei societăţii pe acţiuni ca şi în comandită pe acţiuni, poate sa fie luata de catre Adunarea Generală extraordinară, in cazul unei majoritati de două treimi dintre drepturile de vot ce sunt deţinute de catre acţionarii prezenţi sau de reprezentanţii lor.

Tot in cazul societăţilor pe acţiuni, legea prevede că o societate pe acţiuni poate sa isi majoreze capitalul social doar prin respectarea anumitor dispoziţii care sunt prevăzute in cazul constituiri unei societăţii.

Aşa dupa cum este mentionat în doctrina juridică, prin dispoziţiile in ceea ce priveste constituirea unei societăţi comerciale este important să se înţeleaga prevederile legale ce reglementează elementele care sunt specifice pentru diferite forme pe care le au societăţile comerciale, cum ar fi aporturilor asociaţilor, numarul asiciatilor, modalităţile prin care se formeaza capitalul, etc.

Nu in ultimul rand, majorarea capitalului social sepoate realiza r
espectand modalităţile precum şi procedeele care sunt reglementate de lege, în mod expres.

Modalităţi şi procedee de majorare ale capitalului social

Modalităţile precum şi procedeele de majorare ale capitalului social sunt prevazute si reglementate prin art. 210 din Legea nr. 31/1990. Daca se au în vedere dispoziţiile textului din aceasta lege , atunci capitalul social poate sa fie mărit prin emisiunea de noi acţiuni ori prin majorarea valorii nominalepe care o au acţiunile deja existente, în schimbul aporturilor în numerar ori a celor în natură. Deasemenea, noile acţiuni se pot elibera prin încorporarea rezervelor, excepandu-le pe cele legale, dar şi incorporarea beneficiilor ori a primelor de emisiune.

Acelasi efect il are si compensarea creanţelor exigibile si lichide asupra societăţii cu acţiuni.

Prevederile legale mentionate mai sus au îndreptăţit specialistii din domeniu la opinii conform cărora capitalul social poate fi majorat prin două mari modalităţi, cu procedee specifice aferente:

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Curele late de transmisie de calitate superioara, produse si comercializata de Ikosar

Producatorii de masini si utilaje folosite in domeniul prelucrarii lemului, in morarit si panificatie sau in industria extractiva apeleaza cu incredere, pentru curele late de transmisie (element esential in alcatuirea si functionarea... Continue →