Schimbare sediu social
Schimbarea sediului social al unei firme poate sa apara din mai multe motive. Fie din cauza expirarii contractului de sediu al firma fie pentru identificarea unor noi oportunitati de afaceri din alte zone geografice, fie din cauza mutarii societati la alt sediu social si se face la Registrul Comertului, in baza achitarii unei taxe de aproximativ 800 de lei asta in cazul in care sediul nouse declara a fi intr-un alt judet.
Companiile care au specialiti in acest domeniu, au rolul si posibilitatea sa explice si faptul caatunci cand se schimba sediului social, trebuie modificate si actul constitutiv al societatii, certificatul de inregistrare, dar si alte certificate ce atesta functionarea firmei.
Se impune deasemenea,achizitionarea unui Registru Unic de Control nou, dar si actualizarea documentelor firmei ce contin in antetul loradresa veche a sediului social, documente cum ar fi facturierele ori chitantierele.
Sediul social al unei firme se poate muta fie in acelasi judet fie in altul, cu ajutorul unei solicitari adresate catre Registrul Comertului, diferenta intre dintre ele fiind ca in al doilea caz, trebuie sa se obtinuta si o rezervare de denumire pentru firma, dupa cum precizeaza specialistii.
Acte pentru schimbarea sediului social
Dintre actele mentionate de specialisti pentru a efectua aceasta schimbare in cadrul unei firme, mentionam:
-Hotararea AGA;
-Certificatul precum si adeverinta de sediu social care sunt obtinute de la Administratiile Financiare;
-Certificatul de inregistrare care se prezinta in original.
-Contract de comodat sau contract inchiriere din care sa rezulte si sa ateste dreptul de folosinta pe care firma il are asupra imobilului si care trebuie sa fie cu destinatie de sediu social si deasemenea inregistrat la Administratia Financiara de unde se afla imobilul;
-AprobareaComitetului executiv al proprietarilor, dar si din partea a patru vecini atunci cand sediul social se afla intr-un bloc unde sunt locuinte;
-O cerere de inregistrare care trebuie sa se regaseasca in original;
-O declaratie-tip ce se va da pe propria raspundere si inregistra in original, care sa fie semnata de asociati ori de catre administratori din care trebuie sa rezulte persoana juridica nu urmeaza sa desfasoare activitatile declarate, pentru maxim 3 ani, ca indeplineste conditiile de functionare care sunt prevazute de legislati, in domeniul sanitar, protectiei mediului si protectiei muncii, legislatia din domeniul sanitar veterinar, , si evident pentru activitatile care sunt mentionate in declaratia-tip.
Este important de stiut si faptul ca atunci cand schimbarea sediului social se face intr-un judet in altul firma o sa fie radiata automat in judetul unde a functionat si a fost inregistrata initial.
In privinta documentelor este util sa precizam faptul ca certificatul mentionat mai sus ca fiind necesar va atesta ca pentru imobilul unde va fi noul sediu social nu este inregistrat si un document care certifica instrainarea dreptului de folosinta pentru acel imobil. Actul care sa ateste acest lucru se obtine de la Administratia Financiaradepunand un dosar cu documente specifice.
Legislatia stabileste in prezent ca la acelasi sediu, pot sa functioneze mai multe societati doar in cazul in care imobilul permite functionarea acestora in incaperi diferite sau distincte.www.Expertadvisor.ro