Chitara electrica - generalitati
Cine nu a ascultat cel putin odata o melodie in care sa nu fie o chitara electrica? Ei bine, atat pentru cei care vor sa invete sa cante, cat si pentru cei care au deja o buna experienta in muzica o paleta variata de chitari electrice. In cadrul acestui articol ne vom adresa celor mai curiosi care este sursa sunetului caracteristic, si mai ales, de ce o chitara electrica trebuie cuplata la un preamplificator pentru a putea genera un sunet.
Insa, pentru inceput, acest instrument este derivat din chitara clasica si are o istorie oarecum recenta, fiind inventata in 1931 aceasta a devenit esentiala pentru stilul muzical Jazz. Datorita sunetului aparte, si mai ales pentru ca permitea interpretarea unor note in noi modalitati, chitara electrica a castigat foarte repede o popularitate generala foarte mare, mai ales in conditiile in care concertele erau tot mai mari, iar chitara clasica nu putea oferi sunetul la puterea necesara. Despre prezentul chitarii electrice putem spune ca aceasta este folosita in foarte multe stiluri printre care Jazz, Folk, Pop, si nu numai.
Chitara electrica si modul in care aceasta functioneaza
Dupa cum se poate observa si din constructia sa, chitara electrica pastreaza in mod fidel infatisarea celei calsice cu mici diferente. Daca la cea clasica, sunetul este generat in mod direct de catre vibratia corzilor, fiind apoi amplificat prin intermediul cutiei de rezonanta si scos prin decupajul circular al acesteia, la chitara electrica lucrurile sunt unpic diferite. Acest tip de chitara se foloseste de un alt principiu pentru a genera sunetul. Practic, principiul de baza este cel al inductiei, mai exact, corzile metalice sunt asezate deasupra unor mici bobine infasurate in jurul unor magneti. Asa cum spuneam si mai devreme, chitara electrica foloseste principiul inductiei pentru a genera sunetul. Oscilatia corzilor creaza un curent in interiorul dozelor care apoi este trimis intr-o unitate de amplificare a acestuia. Din acest motiv, o chitara electrica permite o serie total diferita de efecte si o modalitate cu totul noua de interpretare.
Ce functii si butoane exista la o chitara electrica
Bineinteles, daca aruncam o scurta privire la o chitara electrica primul lucru care iese in evidenta (la unele modele) este manerul(levier sau maneta) de tremolo. Aceasta este cea care, odata actionata mareste sau reduce forta de tensionare a corzilor, generand astfel efectul de tremolo. Pe langa aceasta maneta, la o chitara electrica mai regasim si o serie de butoane rotative, si nu numai care controleaza comportamentul unitatii de preamplificare din interiorul chitarii. Printre cele mai uzuale reglaje posibile sunt cele de Preamp, Tone, Hi (volum, bass, inalte), acestea fiind cele de baza.
Putem spune ca exista foarte multe modele de chitari, iar noi va invitam pe site-ul MuzicaStore.ro pentru a va alege exact cel potrivit cu stilul dumneavoastra. Asadar, va asteptam cu o varietate larga de modele de chitara electrica dar si cu o serie completa de instrumente si echipamente audio si accesorii ce pleaca de la cabluri, mufe, suporturi, pana la huse si multe altele.