Intretinere gazon
In procesul de intretinere al gazonului trebuie sa parcurgem anumite etape premergatoare semanarii gazonului din seminte.
Pregatirea terenului
Trebuie indepartate resturile care sunt pe teren, adica lemnul, pietrele, radacinile, tufele si cioturile. Apoi se sapa toata suprafata folosind pentru asta o casma ori motosapa. Maruntim sapatura facuta, folosind sapa sau motosapa cu discuri.
Urmatoarea operatiunea este aceea de greblare a intreagii suprafate pentru netezirea denivelarilor aparute si care sunt provenite din sapat, pentru ca solul sa fie maruntit cat se poate de bine.
Ulterior, trebuie udati terenul in mod permanent pentru o perioada de 2 saptamani.
Dupa ce s-a terminat perioada de udare, este important sa tratam pamantul atunci cand buruienile sunt in vegetatie, cu erbicide dupa care putem sa greblam buruienile rezultate.
Trebuie lasat terenul la erbicidat timp de 2 saptamani si abia dupa aceea putem sa semanam.
Semanarea gazonului este urmatoarea etapa care face parte din intreg procesul de intretinere al gazonului
Trebuie aplicat ingrasamant inainte de semanare, cu cateva zile. Se vor imprastia tipurile de seminte alese (aproximativ 30-40 g/mp) in asa fel incat suprafata, la final, sa fie cat mai uniform acoperita.
Trebuie semanata o parte din seminte dupa care se vor incorpora superficial, folosindu-se grebla si dupa aceasta se tavalugesc.
Se va semana restul semintelor si se va tasa suprafata in asa fel incat sa fim siguri ca au intrat in sol semintele. Se va presara apoi nisip in strat de aproximativ 2 cm grosime dupa care se tavalugeste insistent.
Se va uda uniform parcela astfel insamantata utilizandu-se un pistol de stropit dar pe modul cat mai fin ca sa nu scoatem semintele din sol. Trebuie sa evitam udarea in mod excesiv astfel incat sa nu se intareasca solul dupa ce se usca.
Intretinerea gazonului
Aceasta etapa presupune greblarea inainte de cosire si ca sa se poata taia buruienile impreuna cu iarba. Este recomandat sa se faca tunderea gazonului cel putin o data pe saptamana. Se va alterna directia de taiere in asa fel incat sa nu se formeze cute.
Gazonul se poate uda zilnic, timp de 20 pana la 30 de minute. Este recomandata udarea gazonului atat dimineata cat si seara. Imediat supa stropire pot fi administrate si ingrasaminte.
Fertilizarea aplicata asupra gazonului se va face la 1 maxim 2 luni, numai pe peluza uscata si folosind pompa de stropit pentru a avea uniformitate. Este recomandata utilizarea ingrasamintelor minerale care au la baza azot, potasiu si fosfor.
Semintele pentru gazon
Peluza are un rol important la mentinerea aerului mai rece si proaspat atat in parcuri, cat si in gradini, dar si oriunde ar fi plantat, el fiind atat o sursa de oxigen cat si o adevarata cursa pentru praf si pentru impuritatile din aer.
Inainte de a fi plantate semintele de gazon, trebuie sa fie pregatit in primul rand spatiul care e destinat gazonului, prin afanarea si prin nivelarea solului, indepartandu-se buruienilor sau alte plante existente. Insamantarea gazonului se va putea face oricand, de primavara pana toamna dar solul trebui sa fie suficient de umed si de cald pentru asta.
Mai multe cititi pe www.ModernGardenDesign.ro.