Sisteme de irigatii

sisteme-de-irigatii.jpg
Jumatate dintre suprafetele pe care le au terenurile agricole din tara noastra, conform specialistilor au deficit mare al umiditatii in sol. Incepand inca de acum 20 chiar 25 de ani, suprafata ce era irigata in Romania s-a redus drastic, undeva sub jumatate din toata supratata cu terenuri agricole, infrastructurile irigatiilor degradandu-se in mod continuu in aceasta perioada.
Experienta secetei din ultimii ani a facut ca interesul pe care il are marea majoritate a fermierilor in privinta investitiilor in sistemele de irigatii sa creasca, dupa cu mentioneaza specialistii precum si reprezentantii companiilor ce produc si apoi distribuie sisteme de acest tip.
Costurile ridicate in privinta energiei electrice si costurile pentru alimentarea cu apa reprezinta principalele argumente ale agricultorilor ce renunta in fiecare an, mai ales in ultimele doua decenii, la utilizarea infrastructurilor de irigatii.
Cu toate astea, in anii din urma, tehnologia irigatiilor da semen ca a progresat, evoluand inclusiv performantele lor ce sunt parca mai ridicate de la un sezon la altul. Sistemele de irigatii actuale au dotari cu senzori si panouri automatizate, computerizate iar acest lucru valorifica foarte bine cantitatile de apa care sunt utilizate la irigarea culturilor, putand astfel sa eficientizeze consumul energitic.
Utilizarea acestor sisteme de irigatii a dus la scaderea sau eliminarea riscurilor in aceeasi masura in care s-a ajuns la cresterea productie, procesul de irigare al culturilor fiind metoda cea mai buna prin care se pot reduce riscurile in afacerile agricole.
Este clar ca irigand, mai ales in perioadele de seceta, calitatea dar si randamentul culturilor vor creste, iar lucrul acesta inseamna in mod implicit si cresterea veniturilor.
Acum, sunt in lume, din 1,5 miliarde de hectare terenuri arabile, irigate circa 300 milioane hectare, ele fiind cele care furnizeaza circa o treime din toata productia agricola din intreaga lume.
Atata SUA cat si India si China au impreuna circa jumatate din toate suprafetele unde este folosita irigarea sistematica.
Aportul terenurilor irigate la intreaga productiei de cereale, din lumea intreaga, e de circa 40%, iar lucrul acesta corespunde cu productia medie care e recoltata de pe aproximativ 18% din toata suprafata terenurilor arabile inregistrate la nivel mondial.
Terenurile irigate au o marcanta contributie la cresterea numarului populatiei ocupate, o crestere ce ajunge la aproximativ 30%.
Rata cresterii amenajarilor sistemelelor de irigatii scade insa de la 2 spre 3% intre anii 1970 pana in 1980, si la aproximativ 0,6% in 2000 - 2010.
Conform statisticilor care au fost realizate de specialistii din domeniu, pentru producerea doar a unui singur kilogram de grau este nevoie, pornind de la insamintare si ajungand la final, adica la recoltare, de circa 400 dar chiar si pana la 2.000 litri de apa, acaesta cantitate variind tinand cont de zona, accesata putand fi mai mult sau mai putin arida.

Echipamente ale sistemelor

Electropompa ori motopompa sunt componente importanta ale sistemelor de irigatii. Atunci cand un agricultor se decide sa irige un teren, fara sa conteze marimea sau cultura insamantata, in primul rand trebuie sa tina cont de sursa de apa avuta la dispozitie. Apa necesara irigatiilor provine in general din surse cum sunt raurile, canalele sau rezervoarele si panza freatica, dar si din altele, adiacente.

Detalii pe www.rulou-gazon.ro.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Un acoperis deosebit cu solzi cupru

Realizarea acoperisului este una dintre etapale finale si principale ale locuintei fie ca este vorba despre contructia uneia de la zero sau renovarea unei cladiri. Acesta poate fi insa realizat intr-o gama variata de moduri si cu o gama... Continue →